Moeilijkheid: Makkelijk | bereidingstijd: 6 uur

Na het Pulled Pork recept kreeg Gijs vaak de vraag of hij de broodjes ook op de barbecue heeft gemaakt. Omdat de broodjes een van de fotos op de barbecue liggen snapt hij waar de vraag vandaan komt, maar Gijs heeft deze broodjes gewoon in de oven gebakken. De broodjes hebben wel even op de barbecue gelegen om warm te blijven.

Dit bracht Gijs wel op een idee, zou het mogelijk zijn brood te bakken op de barbecue? Na een korte zoektocht bleek dat dit goed mogelijk is, dus Gijs besloot hier een poging toe te wagen. Dit recept is voor een basis wit brood, maar is gemakkelijk aan te passen met verschillende kruiden om bijvoorbeeld mediterrane broden te maken.

Ingredienten:

  • 14 gr gedroogde gist
  • 320 ml lauwwarm water
  • 350 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 1 el zonnebloem of olijf olie

Bereiding:

Om te beginnen moet de gist geactiveerd worden, hiervoor giet Gijs een klein beetje van het lauwwarme water bij de gedroogde gist en roert dit goed door. Wanneer het gistpapje een gladde massa is, giet Gijs de rest van het water erbij en roert hij het geheel goed door. Vervolgens dekt hij het mengsel af met een theedoek en laat dit 10 minuten rusten.

In de tussentijd heeft Gijs tijd om 350 gram bloem af te wegen. Hij giet de bloem samen met 2 theelepels zout in een mengkom. Na 10 minuten kan hier ook het gistmengsel aan toegevoegd worden. Het geheel wordt goed gemengd en afgedekt met een theedoek om vervolgens 2 uur te rijzen.

Na 2 uur haalt Gijs de theedoek van de mengkom en schept hij het deeg met een spatel langs de randen naar binnen. Op deze manier wordt het deeg een beetje voor gekneed. Hierna legt hij de doek terug over de mengkom en laat dit nog anderhalf uur rusten.

Na nog 1,5 uur maakt Gijs een werkplaats vrij en bestrooit deze met bloem. Hij giet het deeg uit de kom en bestrooit ook dit met bloem. Hij kneed voorzichtig het deeg goed door elkaar tot dit een droge massa vormt. Hierna spoelt Gijs de mengkom om en smeert deze in met zonnebloemolie, hier legt hij het deeg in en laat het nog een laatste uur rijzen.

Dit uur is het ideale moment om de barbecue op te warmen. Omdat de barbecue zon 230 tot 250 graden moet zijn gebruikt Gijs hiervoor de minion methode.
Deze temperatuur zorgt er tevens voor dat brood bakken op de barbecue niet tegelijk kan met het bakken van bijvoorbeeld pulled pork. Dit betekent echter niet dat de twee niet gecombineerd kunnen worden. Veel soorten vlees als pulled pork moeten nog een tijd rusten. Door de reeds brandende kolen op een hoop te schuiven en hier een ring nieuwe kolen omheen te leggen, kan de temperatuur in de barbecue verhoogd worden en het brood gegaard in de tijd dat het vlees moet rusten.

Gijs bakt zijn brood in een dutch oven. Omdat dit met indirecte verhitting dient te gebeuren en de dutch oven ook opgewarmd moet worden, plaatst Gijs een pizzasteen als hitteschild en de dutch oven ook in de barbecue. Let wel op dat u uw dutch oven niet direct op de pizzasteen plaatst, als deze geen geisoleerde pootjes heeft. Ongeisoleerde pootjes voeren de hitte van de pizzasteen te snel door, waardoor de bodem van uw dutch oven te heet wordt en uw brood aan kan branden.

Zodra het uur verstreken is en de barbecue op temperatuur is, kan Gijs het brooddeeg in zijn dutch oven doen. Om te voorkomen dat het deeg aan de pan blijft plakken bestrooit hij de bodem met een dun laagje bloem. Ook strooit Gijs een beetje bloem op het deeg voor een mooie afwerking.

Het brood wordt in 2 delen gebakken, eerst bakt Gijs het brood 30 minuten in een gesloten dutch oven tussen de 230 en 250 graden. Hierna mag de deksel van de dutch oven en wordt het brood nog 15 minuten afgebakken.

Wanneer het brood in totaal 45 minuten gebakken heeft haalt Gijs het brood uit de dutch oven en laat het 10 minuten afkoelen. Hierna kan het brood gesneden en gegeten worden.

Hoewel het bereidingsproces doet denken dat het brood erg compact zal worden, zorgen de hoge temperaturen in de barbecue voor een mooie luchtige structuur.

Dit recept is voor een basis wit brood, maar door met ingrediënten te experimenteren kan met deze bereidingswijze voor iedere gelegenheid een mooi brood op tafel gezet worden.