Een nadeel aan de garage, is dat het een plat bitumen dak heeft. Dit betekend dat de garage in de zomer, ondanks alle isolatie, erg warm kan worden. Om er toch comfortabel bij te zitten heeft Gijs besloten een airco te installeren. Een bijkomend voordeel is dat veel airco’s tegenwoordig ook in staat zijn om te verwarmen, en hierbij een zeer hoog rendement behalen. Door het plaatsen van zo’n airco zit Gijs er ook in de winter warmpjes bij.
Airco’s zijn in Nederland een luxe product, en dus duur. In zuid europa daarintegen heeft ieder huis een airco, het wordt daar als standaard beschouwd en is dus ook minder prijzig. Dit is waarom Gijs heeft besloten een airco te importeren. Zoals u misschien wel kunt raden, zijn de verzendkosten van een airco aan de hoge kant. Gijs moest hier 200 euro voor betalen omdat de airco per pallet verzonden zou worden. Omdat er maximaal vier airco’s op een pallet passen heeft Gijs besloten er vier te bestellen en zo de verzendkosten te splitsen. De overige drie airco’s verkoopt hij door.
Het installeren van een airco is eigenlijk een koud kunstje (pun intended). De binnen-unit wordt met een speciaal mechanisme aan de muur gehangen. Uit de binnen-unit komen drie leidingen en een kabel, Gijs werkt deze weg door een gat van ongeveer 6 centimeter achter de binnen-unit in zijn muur boren. Hiervoor gebruikt hij een zogenaamde droogboor.
Twee van de leidingen moeten verbonden worden met de buiten-unit van de airco, hier zal het gas voor het transporteren van warmte doorheen stromen. Voor de meeste Airco’s geld dat de buiten-unit is voor gevuld voor een aantal meter leiding, meestal is dit 5 meter. Zolang de binnen en buiten-unit van de airco binnen deze afstand van elkaar blijven, is er dus geen reden om extra gas toe te voegen en kan de airco gemakkelijk zelf geïnstalleerd worden.
De derde leiding is voor het afvoeren van het condenswater in de binnen-unit. Wanneer een airco koelt, ontstaat er condens op de koelvinnen. Deze stroomt in een opvangbak en wordt via deze buis naar buiten getransporteerd. Omdat dit vaak passief gebeurd (dus zonder pomp) is het van belang dat deze buis naar beneden afloopt. Anders zal de binnen-unit van de airco vollopen en beginnen te lekken, iets wat funest is voor een gipsen muur.
Tot slot is er de kabel om de binnen en buiten unit met elkaar te verbinden. De binnen-unit wordt van stroom voorzien via de buiten-unit en de twee units moeten ook met elkaar communiceren. Daarom is er een vijf aderige kabel om beide units met elkaar te verbinden. Voor de duidelijkheid heeft Gijs de kabels vooraf gelabeld.
Omdat de muur uit 3 lagen bestaat (buitenmuur, spouwmuur en gipswand) kunnen de verschillende buizen en kabels vast komen te zitten in de ruimtes tussen de muren. Gijs taped alle buizen aan elkaar om ze zo als een geheel door het gat te kunnen voeren. Het gat wordt vervolgens opgevuld met purschuim om tocht en vocht uit de muur te houden.
Nadat de binnen-unit geplaatst is, is het tijd om de buiten-unit te monteren. Omdat het dak van de garage plat is, heeft Gijs besloten de buitenunit hier met schok dempende poten op te plaatsen. De poten, in combinatie met extra schokdempers, moeten de trillingen en hiermee het geluid van de buiten-unit dempen. Tevens zullen deze schokdempers het bitumen dak beschermen tegen de trillingen.
Helaas heeft Gijs de verkeerde maat bevestigingsmateriaal besteld, maar na een lichte modificatie kon de buiten-unit op zijn poten bevestigd worden en op het dak geplaatst worden. Eenmaal op het dak kunnen ook de leidingen voor het koelgas aangesloten worden. Het is belangrijk dat deze leidingen niet lekken, want zonder koelgas werkt de airco niet. Gijs draait de leidingen stevig aan en gebruikt voor de zekerheid een speciale pasta op de schroefdraad van de fittingen om deze luchtdicht te sealen.
Om de lucht die zich met het koelgas kan mengen te minimaliseren en het systeem te controleren op lekkages, gebruikt Gijs een speciale vacuümpomp en speciale barometer. Omdat dit erg specifiek en duur gereedschap is heeft Gijs besloten deze te huren. Met de vacuümpomp kan Gijs alle lucht uit de leidingen en binnen-unit zuigen voor hij de kranen op de buiten-unit open draait. Na een kwartier tot 20 minuten is Gijs er vrij zeker van dat de pomp niet meer lucht uit het systeem zal trekken, dus draait hij de kraan tussen de pomp en de barometer dicht en zet hij de pomp uit. Hierdoor ontstaat een gesloten systeem tussen de binnen en buiten-unit van de airco. Als na ongeveer een kwartier de leidingen nog steeds onder vacuüm staan is Gijs er vrij zeker van dat de leidingen geen lekkage hebben. Nu kan Gijs een voor een de kraantjes op de buiten-unit open draaien om zo het Gas door de leidingen te laten lopen. Pas als beide de kraantjes open staan ontkoppelt Gijs de barometer. Doordat de leidingen onder druk staan zal hierbij een heel klein beetje gas ontsnappen, maar komt er geen lucht in het systeem.
Omdat het vacuüm trekken en controleren van het systeem wat tijd kosten, heeft Gijs in de tussentijd ook de Electra van de airco aangesloten. De vijf aderige kabel tussen de binnen en buiten-unit en de stroomtoevoer naar de buiten-unit. Nadat alles is aangesloten is het tijd om de airco te testen. Gelukkig lijkt alles in een keer te werken, en dus is het tijd om de leidingen netjes af te werken. Als extra bescherming tegen externe invloeden heeft Gijs besloten de leidingen in een extra laag isolerende tape te wikkelen. Ook brengt hij een kabelgoot aan langs de buitenmuur om de leidingen aan het zicht te onttrekken. Het eindresultaat is een keurig geïnstalleerde airco om het kantoor en de werkplaats het hele jaar door op een comfortabele temperatuur te houden.
Omdat Gijs een liefhebber van slimme gadgets is, breid hij zijn airco uit met een wifi module. Onder de klep van de binnen-unit is een USB aansluiting verborgen. Door hier een speciale wifi module op aan te sluiten kan de airco, via het internet, met een app bediend worden. Naast de standaard app bied de fabrikant ook de mogelijkheid om de airco met google home te bedienen. Op deze manier kan Gijs de temperatuur van zijn kantoor op afstand instellen, zo het kantoor al op temperatuur wanneer Gijs binnen komt. Ook kan, met behulp van google home, de temperatuur automatisch bijgesteld worden wanneer Gijs zijn huis verlaat. Hierdoor kan eenvoudig op energie bespaard worden.